Co by to bylo za podzim, kdyby se tu neobjevila moje milovaná DÝNĚ?! Takovýho podzimu se podle mě (snad) nikdy nedočkáme a co si budem – je to jedině dobře! Jestli se totiž na nějakou sezónu celej rok fakt těšim, je to právě dýňová. A cuketová. A jahodová. A rajčatová. A vánoce! Sakra. 😀 No každopádně, dýně je láska a úplně nejle na ní je, že se dá nasladko, naslano, na snídani, na oběd, na večeři a pozor! Jak vidíte, tak i na dezert! Takže hurá na koláč, já považuju dýňovou sezónu za zahájenou a vy si nakupte dýně do zásoby, protože tohle rozhodně neni poslední recept, co se tu s dýněma letos objeví!
Recept
INGREDIENCE
Na formu o průměru 23cm:
KORPUS:
- 170g celozrnné špaldové mouky
- 40g rozpuštěného másla
- 80g bílého jogurtu
- 20g medu
NÁPLŇ:
- 250g dýňového pyré
- 200g nízkotučného tvarohu
- 150g ricotty
- 4 vejce
- 50g medu
- 50g erythritolu (lze nahradit cukrem nebo xylitolem)
- 20g vanilkového pudinkového prášku
- 2 lžičky perníkového koření
Postup
- Jako první si připravte těsto na korpus – všechny ingredience spolu rukama dobře propracujte tak, aby vám vzniklo hladké a nelepivé těsto. To dejte odpočinout do lednice alespoň na 20 minut.
- Mezitím si připravte náplň – dýňové pyré prošlehejte spolu tvarohem a ricottou dohladka. Postupně do směsi zašlehejte všechna vejce s erythritolem/cukrem a nakonec přidejte i pudinkový prášek a koření.
- Odpočinuté těsto vyválejte a vyložte s ním dortovou formu o průměru cca 23cm. Dno korpusu na několika místech propíchejte vidličkou, a poté do něj nalijte připravenou náplň.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů zhruba na 35 minut.
- Hotový koláč nechce před podáváním zcela vychladnout, nejlépe ho nechte odpočinout v lednici do druhého dne. Dobrou chuť!
HODNOTY:
Na 1 porci při nakrájení na 12 kusů:
- 170Kcal / 714Kj
- 8g bílkovin
- 19g sacharidů
- 7g tuků
Napsat komentář