Znáte frittatu? Jestli ne, tak o hodně přicházíte! Nejedná se ale o žádný fancy pokrm, jak byste si možná díky jejímu názvu mohli myslet, je to spíše vlastně taková vylepšená vaječná omeleta.
A v čem tedy tkví to její kouzlo? Především v tom, že se kromě klasické přípravy na pánvi následně ještě zapéká v troubě. Nechává se tedy zatuhnout na plotně ze spodní strany a v troubě z té vrchní, a to hlavně kvůli tomu, že narozdíl od klasické omelety je o něco vyšší a také plná dalších surovin, na které si jen vzpomenete.
V tom totiž tkví další její kouzlo – je chuťově velmi variabilní a naprosto skvělá ke spotřebování zbytků. 😀 Ať už se rozhodnete přidat zeleninu, různé sýry nebo například i nějakou uzeninu, nemůžete šlápnout vedle, vaječný základ je chuťově naprosto neutrální. 🙂
A aby těch kouzel nebylo pro dnešek málo, není variabilní jen chuťově, ale i co se týče podávání. Můžete jí totiž jíst hned teplou po vytažení z trouby, nebo jí nechat zcela vychladnout, díky čemuž krásně zatuhne a konzistencí připomíná slaný koláč quiche. Takže, je chuť na rychlou, teplou a zdravou večeři? Udělejte frittatu! Přijde návštěva a potřebujete rychle udělat něco slaného ke kafi? Udělejte frittanu! Začali jste krabičkovat a už nevíte, co zítra sebou do práce? Udělejte frittatu! Zrátka a dobře, je to vděčné jídlo. 😀
Věřím, že jsem tu této speciální omeletě udělala už dostatečně velké promo, takže se do ní všichni brzo pustíte. 😀 Já vám přeji dobrou chuť a budu se těšit brzy u dalšího receptu! 🙂
Recept
INGREDIENCE
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 200g mraženého špenátu (nebo dvojnásobek čerstvého)
- 6 vajec
- 100ml mléka
- 125g mozzarelly
- hrst černých oliv
- sůl, pepř
Postup
- Olej rozehřejte ve větší nepřilnavé pánvi, kterou pak budete moct dát i do trouby. Cibuli s česnekem pokrájejte nadrobno a nechte na oleji zesklovatět, poté přidejte špenát a duste do té doby, než zcela povolí. Pokud používáte čerstvý špenát, nechte ho na cibulce „zvadnout“ a krátce poduste.
- Troubu si předehřejte na 190 °C a mezitím si ve velkém hrnku prošlehejte vidličkou všechna vejce s mlékem. Důkladně osolte a opepřete, a následně vaječnou směs vlijte ke špenátu.
- Nemíchejte, jen nechte frittatu pomalu tuhnout. Asi po dvou minutách ji zasypte natrhanou mozzarellou a olivami, nechte na plotně ještě tak 5 minut a poté ji přesuňte do trouby.
- V troubě frittata zatuhne i z vrchní části, trvá to asi 10 minut, dokud nezačne hezky zlátnout. Hotovou frittatu vyndejte z trouby a buď ji můžete rovnou podávat, nebo nechte zcela vychladnout a podávejte postudenu. Dobrou chuť! ♥
Napsat komentář