• Domů
  • Recepty
    • Saláty
    • Polévky
    • Snídaně
    • Svačiny
    • Hlavní chody
    • Dezerty
  • KONTAKT

Petit Appetit

Hlavní chody, Recepty, Snídaně, Svačiny

Špenátová frittata s mozzarellou a olivami

8. 2. 2020 Leave a Comment

Znáte frittatu? Jestli ne, tak o hodně přicházíte! Nejedná se ale o žádný fancy pokrm, jak byste si možná díky jejímu názvu mohli myslet, je to spíše vlastně taková vylepšená vaječná omeleta.

A v čem tedy tkví to její kouzlo? Především v tom, že se kromě klasické přípravy na pánvi následně ještě zapéká v troubě. Nechává se tedy zatuhnout na plotně ze spodní strany a v troubě z té vrchní, a to hlavně kvůli tomu, že narozdíl od klasické omelety je o něco vyšší a také plná dalších surovin, na které si jen vzpomenete.

V tom totiž tkví další její kouzlo – je chuťově velmi variabilní a naprosto skvělá ke spotřebování zbytků. 😀 Ať už se rozhodnete přidat zeleninu, různé sýry nebo například i nějakou uzeninu, nemůžete šlápnout vedle, vaječný základ je chuťově naprosto neutrální. 🙂

A aby těch kouzel nebylo pro dnešek málo, není variabilní jen chuťově, ale i co se týče podávání. Můžete jí totiž jíst hned teplou po vytažení z trouby, nebo jí nechat zcela vychladnout, díky čemuž krásně zatuhne a konzistencí připomíná slaný koláč quiche. Takže, je chuť na rychlou, teplou a zdravou večeři? Udělejte frittatu! Přijde návštěva a potřebujete rychle udělat něco slaného ke kafi? Udělejte frittanu! Začali jste krabičkovat a už nevíte, co zítra sebou do práce? Udělejte frittatu! Zrátka a dobře, je to vděčné jídlo. 😀

Věřím, že jsem tu této speciální omeletě udělala už dostatečně velké promo, takže se do ní všichni brzo pustíte. 😀 Já vám přeji dobrou chuť a budu se těšit brzy u dalšího receptu! 🙂


Recept


INGREDIENCE

  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 200g mraženého špenátu (nebo dvojnásobek čerstvého)
  • 6 vajec
  • 100ml mléka
  • 125g mozzarelly
  • hrst černých oliv
  • sůl, pepř

Špenátová frittata s mozzarellou a olivami

Postup

  • Olej rozehřejte ve větší nepřilnavé pánvi, kterou pak budete moct dát i do trouby. Cibuli s česnekem pokrájejte nadrobno a nechte na oleji zesklovatět, poté přidejte špenát a duste do té doby, než zcela povolí. Pokud používáte čerstvý špenát, nechte ho na cibulce „zvadnout“ a krátce poduste.
  • Troubu si předehřejte na 190 °C a mezitím si ve velkém hrnku prošlehejte vidličkou všechna vejce s mlékem. Důkladně osolte a opepřete, a následně vaječnou směs vlijte ke špenátu.
  • Nemíchejte, jen nechte frittatu pomalu tuhnout. Asi po dvou minutách ji zasypte natrhanou mozzarellou a olivami, nechte na plotně ještě tak 5 minut a poté ji přesuňte do trouby.
  • V troubě frittata zatuhne i z vrchní části, trvá to asi 10 minut, dokud nezačne hezky zlátnout. Hotovou frittatu vyndejte z trouby a buď ji můžete rovnou podávat, nebo nechte zcela vychladnout a podávejte postudenu. Dobrou chuť! ♥

  • Špenátová frittata s mozzarellou a olivami
  • Špenátová frittata s mozzarellou a olivami
  • Špenátová frittata s mozzarellou a olivami
  • Špenátová frittata s mozzarellou a olivami
  • Špenátová frittata s mozzarellou a olivami
  • Špenátová frittata s mozzarellou a olivami
  • Špenátová frittata s mozzarellou a olivami
  • Špenátová frittata s mozzarellou a olivami
  • Špenátová frittata s mozzarellou a olivami

Mohlo by se vám líbit

Květákovo-žampionové placičky s dýňovým pyréKvětákovo-žampionové placičky s dýňovým pyré
Hummus s pečeným celeremHummus s pečeným celerem
Krupicová kašeKrupičanda s tvarohem
Předchozí:
Hummus s pečeným celerem
Další:
Banánový chlebíček

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Obchodní podmínky
  • Zásady ochrany osobních údajů
Design by SkyandStars.co
Back Top

Elvn Copyright © 2025