Hummus je jedním z mých velkých oblíbenců! Je sice pravda, že jsme si k sobě cestu chvíli hledaly, ale teď už si bez něj nedokážu představit život. Mám na něm ráda hlavně to, jak je skvěle variabilní, základ je sice vždy stejný (ahoj cizrno! 😀 ), ale jinak se s ním dá skvěle experimentovat, můžete ho dochutit podle libosti, něco přidat, něco ubrat, a prostě si ho upravit přesně podle toho, na co máte zrovna chuť. 🙂
Já jsem v sobě za poslední rok objevila novou superschopnost – schovávat do jakýhokoliv jídla zeleninu. A musím říct, že v tom poměrně exceluji! 😀 Ale vážně, já jsem na zelenině prostě závislá a snažím se jí narvat, kam to jen jde. Víte vůbec, že člověk by měl za den sníst zeleniny půl kila? Takže teď ruku na srdce, kdo z vás to dává? Já tedy s přehledem, někdy možná i za vás. 😀 A v tomhle receptu jsem se rozhodla do hummusu schovat celer, což nemohlo dopadnout prostě jinak, než dobře. Pečený celer je totiž neskutečná dobrota a kdo z vás ještě nezkoušel celerové hranolky, tak povinně vyzkoušet! 😀
Trochu to tady teď může vypadat, že můj blog ovládla cizrna, protože jí najdete ve třech receptech ze čtyř tohohle roku. Slávu jsem na ni pěla už u minulého receptu, tak dnes vám spíš pro změnu zkusím slíbit, že v dalším receptu se neobjeví, všeho moc prý totiž škodí, je to tak? 😀
Tak já doufám, že jste si první měsíc nového roku pořádně užili a budu se těšit v únoru u dalšího receptu! 🙂 Nezapomeňte hummus vyzkoušet, ať už jako pomazánku, dip nebo třeba přílohu, a já vám přeji dobrou chuť. 🙂
Recept
INGREDIENCE
- 1 středně velký celer
- 1 lžíce olivového oleje
- 200g uvařené cizrny (můžete použít z konzervy)
- 2 lžíce tahini pasty
- 130g řeckého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička římského kmínu
- sůl, pepř
- voda na zředění
Postup
- Celer oloupejte, nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba 2 cm a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Zakápněte olivovým olejem, posypte solí a rukama promíchejte, aby se olej dostal na všechny kousky celeru.
- Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte zhruba 45 minut na 180°C, dokud nebude celer zlatavý. V průběhu pečení párkrát promíchejte.
- Upečený celer nechte vychladnout a mezitím si připravte všechny ostatní suroviny.
- Cizrnu umixujte pomocí mixéru dohladka. Poté k ní přidejte vychladlý celer, stroužky česneku, řecký jogurt, tahini pastu a koření a opět vše chvíli důkladně mixujte, dokud vám nevznikne hladký hummus. V průběhu mixování přilévejte vodu do požadované konzistence, jinak je hummus sám o sobě hodně hustý.
- Nakonec dochuťte solí a pepřem a podávejte, dobrou chuť! ♥
Napsat komentář