• Domů
  • Recepty
    • Saláty
    • Polévky
    • Snídaně
    • Svačiny
    • Hlavní chody
    • Dezerty
  • KONTAKT

Petit Appetit

Dezerty, Recepty

Pohankové galetky s meruňkami

10. 8. 2019 Leave a Comment

Tak co, jak jste na tom vy a pohanka? Přijde mi, že svět se dělí na dvě poloviny, buď jí zbožňujete nebo nesnášíte… no a já jí zbožňuju! Od chvíle, kdy nám začnou na zahradě zrát první meruňky, snídám téměř denně svojí osvědčenou klasiku – pohankovou kaši s meruňkama. Sama se upřímně docela divim, že se mi ta kombinace ještě nepřejedla, ale asi i proto jsem se rozhodla vymyslet s ní něco i sem na blog, jenom v nějakým trochu sofistikovanějším provedení, než jsou vločky zalitý horkou vodou zasypaný hrstí pokrájených meruněk… 😀

Volba, co jinýho tou svojí kombinací ale provedu, byla poměrně jednoduchá a jasná – budou galetky. Nechtěla jsem to totiž zároveň nějak moc překombinovávat a motat do toho další výraznější chutě… A galetky jsou přesně ten dezert, u kterého platí pravidlo, že v jednoduchosti je krása – křehké těsto a šťavnaté letní ovoce, that’s all.

Pro ty z vás, kteří pohankovou mouku ještě nezkoušeli – je v dezertech poměrně hodně výrazná, má takovou nahořklou chuť, lehce dooříškova. Určitě stojí za vyzkoušení, tak se nebojte a trochu si v tý kuchyni taky zaexperimentujte! 🙂

Trápit vás ale nebudu, kdo jí rád nemá nebo se mu experimentovat nechce, může pohankovou mouku v receptu v klidu nahradit klasickou pšeničnou moukou a rozhodně tím nic nezkazí. Ať už tak nebo tak, na nic nečekejte a vrhněte se na ně, meruňková sezóna už se pomalu blíží ke konci! 🙂 


Recept


INGREDIENCE

na 4 menší galetky (průměr 15 cm)

TĚSTO: 

  • 120g hladké pšeničné mouky
  • 80g pohankové mouky
  • 120g másla
  • 2-3 lžíce ledové vody
  • 40g vanilkového cukru 
  • špetka soli

NÁPLŇ:

  • 12 větších pevnějších meruněk pokrájených na měsíčky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy 

DOKONČENÍ: 

  • 1 žloutek
  • krupicový cukr na posypání (zhruba 2 lžíce) 

Pohankové galetky s meruňkami


Postup

  • Jako první si připravte těsto – promíchejte obě mouky s cukrem a špetkou soli, následně přidejte vychlazené máslo s vodou a rukama vypracujte hladké nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přidat trochu mouky nebo vody, aby byla konzistence ideální a těsto se ani nedrolilo, ani nelepilo. 
  • Hotové těsto nechte v lednici odpočinout alespoň půl hodiny. 
  • Mezitím dejte do mísy pokrájené meruňky, zakápněte je rumem a citronovou šťávou a zasypte cukrem, škrobem a skořicí. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo a meruňky se ve směsi hezky obalily. 
  • Vychlazené těsto rozdělte na 4 díly a každý díl rozválejte na placku o průměru zhruba 20 centimetrů. 
  • Doprostřed placek rovnoměrně rozprostřete meruňkovou náplň tak, aby vám zbyly zhruba dvoucentimetrové okraje. Ty potom přeložte k prostředku a lehce umačkejte, aby meruňky při pečení nevytekly. 
  • Galetky přesuňte na plech s pečícím papírem, okraje potřete žloutkem a nakonec je ještě zlehka posypte krupicovým cukrem, který při pečení hezky zkaramelizuje. 
  • Pečte dozlatova v předehřáté troubě na 180°C zhruba 40 minut. Dobrou chuť♥

  • Pohankové galetky s meruňkami
  • Pohankové galetky s meruňkami
  • Pohankové galetky s meruňkami
  • Pohankové galetky s meruňkami

Mohlo by se vám líbit

Kokosový likér s bílou čokoládouKokosový likér s bílou čokoládou
Fit kokosové kuličkyFit kokosové kuličky
Cuketový perníkCuketový perník
Předchozí:
Čokoládové muffiny s malinami
Další:
Quiche s kozím sýrem a karamelizovanou cibulí

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Obchodní podmínky
  • Zásady ochrany osobních údajů
Design by SkyandStars.co
Back Top

Elvn Copyright © 2025