Cuketová sezóna nahrává do karet mojí superschopnosti “schovánání zeleniny do všech možnejch i nemožnejch receptů”, takže přivítejte na světě další dezert ze série “hádej třikrát, co je tam za tajnou ingredienci”. A kdo uhádne, získává zlatýho bludišťáka! Ok, dneska ne, ono to zas tak těžký totiž neni, cuketa je na pečení strašně vděčná věc – koláč krásně zvláční, ale protože je chuťově úplně neutrální, nic nepěknýho s nim po chuťový stránce neprovede. Což dokazuje i fakt, že uspěl i u náročnejch mlsounů jako jsou moji rodiče, který občas naféra přiznaj, že se to moje zdravý pečení nedá jíst. 😀 Ale teď! Teď si teda šmakovali! Takže tenhle perník je #approved ze všech stran a já doufám, že brzo bude i z tý vaší! Tak dobrou chuť! 🙂
Recept
INGREDIENCE
- 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
- 3 vejce
- 100ml mléka
- 100g celozrnné špaldové mouky
- 50g kokosové mouky
- 2 odměrky vanilkového proteinu (60g)
- 2 lžíce hořkého kakaa
- 1 lžíce perníkového koření
- 3 lžíce erythritolu (lze nahradit třtinovým cukrem)
- 1/2 balení prášku do pečiva
- 50g vlašských ořechů
Postup
- Z nastrouhané cukety vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte k ní mléko, vaječné žloutky a erythritol.
- Ve vedlejší míse společně promíchejte všechny sypké ingredience – obě mouky, kakao, protein, perníkové koření a prášek do pečiva.
- Sypkou směs poté postupně vmíchejte k tekuté s cuketou tak, aby vám vzniklo hladké těsto. Poté vmíchejte ještě nadrobno nasekané vlašské ořechy a nakonec vyšlehaný sníh z bílků.
- Těsto nalijte do formy o rozměrech cca 20x30cm a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů zhruba na 25 minut. Dobrou chuť! 🙂
HODNOTY:
Na 1 porci při rozkrájení koláče na 20 kusů:
- 75 Kcal / 315 Kj
- 6g bílkovin
- 5,5g sacharidů
- 3g tuků
Napsat komentář