• Domů
  • Recepty
    • Saláty
    • Polévky
    • Snídaně
    • Svačiny
    • Hlavní chody
    • Dezerty
  • KONTAKT

Petit Appetit

Recepty

Quiche s kozím sýrem a karamelizovanou cibulí

14. 8. 2019 Leave a Comment

Ahoj všichni! Nasazuju nějaký hvězdný letní tempo a vítám vás tu u nového receptu po méně než jednom týdnu! A to je vážně co říct, protože to se mi tu popravdě ještě nikdy nepovedlo… Takže mi můžete třeba zatleskat. 😀

Dokonce je to vlastně takový double poprvé, protože tohle je můj první slaný recept tady na blogu… Ne že bych se přeorientovala z toho svýho milovanýho pečení, to vůbec ne, ale říkala jsem si, že taková záložka „slané pečení“, by vůbec nebyla na škodu a docela mi tu chybí… tak už jí tu mám taky! (prostor pro potlesk podruhé 😀 ) 

A čím jiným u slaného pečení začít, než právě quichem, no ne? Není snad člověk, co by tenhle slaný francouzský koláč neměl rád, a to už jenom proto, že tím, čím ho vlastně naplníte, se dá snadno čarovat podle libosti. Takže vlastně takový quiche na míru není žádný problém. 😀 Existuje nespočet kombinací – s různými druhy sýrů, zeleniny, bylinek, uzenin, masa, hub, a tak dále… já jsem si pro vás připravila svojí srdcovku – kombinaci sladkých a slaných chutí! Ať už se jedná o brusinky na svíčkový nebo solený arašídový máslo s banánem –  já na tý sladko-slaný kombinaci prostě fakt ujíždim♥

A teď se musim trochu pochválit a říct, že tady jsem rozhodně nešlápla vedle, kombinace nasládlé zkaramelizované cibule (pozor, neujídat, ať vám do toho quiche něco zbude! ) a vyzrálého kozího sýra je prostě neskutečná, to se musí vážně zažít! 😀 Takže pokud jste také milovníci těchto chutí, tenhle koláč je snad až povinnost. 😀  

Dejte mi pak vědět, jaký měl u vás doma úspěch (u nás totiž velký!). Přeju vám všem dobrou chuť a budu se těšit zase brzo u dalšího receptu♥


Recept


INGREDIENCE

na koláč o průměru 28 cm 

TĚSTO:

  • 220g hladké mouky
  • 100g vychlazeného másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 5 lžic studené vody

KARAMELIZOVANÁ CIBULE:

  • 20g másla
  • 500g červené cibule
  • 40g krupicového cukru
  • 40ml balzamikového octa

NÁPLŇ: 

  • 300ml smetany (30%)
  • 3 vejce
  • 200g kozího sýra ve válečku (nejlépe vyzrálejšího – aby měl pevnější tvar a plísňové okraje) 
  • cibulová směs
  • sůl podle chuti 

Quiche s kozím sýrem a karamelizovanou cibulí


Postup

  • Jako první si připravte těsto – ze všech ingrediencí vypracujte rukama nebo pomocí kuchyňského robotu hladké a nelepivé těsto (podle potřeby podsypte moukou nebo přidejte trochu vody). Těsto dejte do lednice a nechte odpočívat alespoň hodinu. 
  • Mezitím si připravte karamelizovanou cibuli. Ve větší pánvi se silným dnem nechte rozpustit máslo, přidejte cibuli pokrájenou na měsíčky a pomalu restujte zhruba 10-15 minut, dokud cibule nezesklovatí. Potom cibuli zasypte cukrem, přidejte ocet a nechte dusit pod pokličkou alespoň další půl hodinu, dokud všechna cibule nezkaramelizuje a ze šťávy se nevytvoří hustý sirup. V průběhu dušení směs několikrát promíchejte a hotovou směs pak nechte zcela vychladnout. 
  • Vychlazené těsto vyválejte do kruhu a přesuňte do předem vymazané a vysypané kulaté formy. Pomocí prstů těsto vmačkejte i do okrajů formy tak, aby bylo těsto všude rovnoměrné a okraje hezky zarovnané. 
  • Dno těsta propíchejte na více místech vidličkou, aby se vám při pečení nevyboulilo. Potom dno vyložte alobalem a těsto zasypte hrachem, čočkou nebo jinou luštěninou, aby bylo při předpečení zatížené. Vložte do předehřáté trouby na 190°C  a pečte zhruba 10 minut, potom vyjměte alobal spolu s luštěninami a nechte péct ještě tak 5 minut, aby těsto lehce zezlátlo, následně vyndejte z trouby a nechte zchladnout.
  • Na náplň smíchejte ve větší míse smetanu s vejci, přidejte vychladlou cibulovou směs, polovinu kozího sýra pokrájeného na kostičky a lehce promíchejte, dosolte podle chuti. 
  • Připravenou náplň vlijte do zchladlého předpečeného korpusu, vršek quiche ozdobte druhou polovinou kozího sýra – pokrájeného na tenká kolečka, a pečte v předehřáté troubě dozlatova zhruba dalších 30-35 minut. 
  • Hotový quiche nechte zcela vychladnout, nejlépe přes noc, aby se hezky proležel. Přeju dobrou chuť♥

  • Quiche s kozím sýrem a karamelizovanou cibulí
  • Quiche s kozím sýrem a karamelizovanou cibulí

Mohlo by se vám líbit

Kokosové proteinové tyčinkyProteinové kokosové tyčinky
Ořechový koláč s medovými jablíčky a skořicíOřechový koláč s medovými jablíčky a skořicí
Pomerančový cheesecakePomerančový cheesecake
Předchozí:
Pohankové galetky s meruňkami
Další:
Maková zmrzlina s višněmi

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Obchodní podmínky
  • Zásady ochrany osobních údajů
Design by SkyandStars.co
Back Top

Elvn Copyright © 2025