• Domů
  • Recepty
    • Saláty
    • Polévky
    • Snídaně
    • Svačiny
    • Hlavní chody
    • Dezerty
  • KONTAKT

Petit Appetit

Dezerty, Recepty

Pomerančový cheesecake

25. 1. 2019 Leave a Comment

Hlásím se vám tu po týdnu s dalším receptem a jako první se tu musím za tu pravidelnost pochválit, protože asi tak poprvé v životě mi Novorční předsevzetí vydrželo dýl než do půlky ledna. 😀 Tak snad jsem to teď nezakřikla a dalšího receptu se tu nedočkáme v půlce března.

Tentokrát jsem se rozhodla pro už druhý cheesecake na blogu a při výběru chutí mi padla do karet právě probíhájící sezóna citrusů a volba byla hned jasná. Vždycky když se rozhodnu udělat cheesecake, tak váhám…pečený nebo nepečený? Tady se svět dělí na dvě poloviny a každý je na jiné straně…A protože je tenhle fešák upečený, asi není těžký uhádnout, na který straně se nacházim já. Ty pečený cheesecaky mi přijdou prostě lepší…chuťově krémovější, jemnější a lahodnější, zárověň jsou ale hutnější a co si budem, je s nima víc práce. A nervů. A je to s nima všechno na dlouhý lokte. Ale stojí to za to, fakt. 😀 A přiznávám, že tohle byl velkej experiment a moc jsem se bála, jak to s tou pomerančovou šťávou celý dopadne, ale výsledek předčil moje očekávání a nezbývá mi nic jinýho, než si dát za jedna a narcisticky se tu ve dvou odstavcích podruhé pochválit. 😀 Tak směle do něj, ať můžete taky! A dobrou chuť ♥


Recept


INGREDIENCE

KORPUS

  • 150g máslových sušenek
  • 3 lžíce hořkého kakaa
  • 80g másla

KRÉM

  • 600g krémového sýra (philadelphia, goldessa, lučina, …)
  • 200g moučkového cukru
  • 200ml pomerančové šťávy
  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
  • 4 vejce
  • 1 žloutek

Pomerančový cheesecake


Postup

  • Připravte si dortovou formu o průměru 20-24 cm. Dno vyložte pečícím papírem a okraje vymažte máslem. 
  • Na korpus si v robotu rozdrťte sušenky a smíchejte je s kakaem a rozpuštěným máslem. Vzniklou směs vmačkejte na dno dortové formy a dejte chladit do lednice, než si připravíte náplň. 
  • Na náplň si jako první prošlehejte sýr s cukrem, potom přidejte pomerančovou kůru a šťávu a nakonec postupně zašlehejte všechna vejce a žloutek. Směs nešlehejte moc dlouho, jen aby se ingredience propojily, ale aby se nedostalo do krému moc vzduchu.
  • Troubu si předehřejte na 160°C a na dno trouby položte pekáček s vodou, aby se cheesecake pekl v páře. Během pečení troubu neotvírejte, aby pára neutekla. 
  • Pečte ho zhruba hodinu a čtvrt. Hotový cheesecake poznáte tak, že když s ním jemně zahýbáte, okraje jsou tuhé, ale prostředek se klepe jako pudink. (lepší slova jsem nenašla 😀 )
  • Velmi důležitým bodem je chladnutí, které musí být opravdu pomalé, trvá několik hodin a čím více času mu dáte, tím líp. Pokud na něj budete spěchat, hrozí, že se vám propadne a zároveň nebude tak dobrý, protože se pomalým chladnutím propojují všechny chutě a výsledek je pak jemnější a krémovější.
  • Po upečení tedy vypněte troubu, otevřete dvířka, ale cheesecake nechte stále uvnitř hezky dojít a pomalu chladnout. 
  • Až všechno teplo z trouby vyprchá, přemístěte cheesecake na mřížku a nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu. Takto vychladlý cheesecake už pak můžete přemístit do lednice, kde ho nechte uležet aspoň několik hodin, nejlépe přes noc.
  • A pak už ho konečně můžete nakrojit, dobrou chuť♥

  • Pomerančový cheesecake
  • Pomerančový cheesecake
  • Pomerančový cheesecake
  • Pomerančový cheesecake
  • Pomerančový cheesecake
  • Pomerančový cheesecake
  • Pomerančový cheesecake

Mohlo by se vám líbit

Marcipánové flameri s rumovými švestkamiMarcipánové flameri s rumovými švestkami
Masové kuličky s dýňovým pyréMasové kuličky s dýňovým pyré
Pohankové galetky s meruňkamiPohankové galetky s meruňkami
Předchozí:
Banánové muffiny s ořechovou drobenkou
Další:
Čokoládový dort s višněmi

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Obchodní podmínky
  • Zásady ochrany osobních údajů
Design by SkyandStars.co
Back Top

Elvn Copyright © 2023