Víc než pár lidí mi řeklo, že bych na blog měla přidat taky nějakej úplně jednoduchej recept, aby to zvládl i každej pečící antitalent nebo začátečník. Tak tady ho máte – rychlej a jednoduchej, ale o nic míň dobrej, než všechny ty složitý. A pokud nemáte povidla zrovna po ruce, nezoufejte, tenhle recept si můžete krásně přizpůsobit podle toho, co doma najdete nebo nenajdete, a vždycky to dopadne dobře – bude krásně vláčnej a bude ho hodně. Takže Vy, co řikáte, že podle mýho blogu nic upéct nemůžete, že je to na Vás moc složitý – běžte si předehřát troubu, už se nemáte na co vymlouvat!♥
Recept
INGREDIENCE
perník:
- 500g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce perníkového koření
- 200g cukru
- 200ml oleje
- 500ml kefírového mléka
- 300g povidel
- 5-10 lžic rumu (dle chuti)
- 200g sušených švestek
krém:
- 300g tvarohu
- 300g termizovaného sýra
- moučkový cukr dle chuti

Postup
- Jako první si v jedné míse smíchejte všechny sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva, sodu, perníkové koření a cukr.
- V druhé míse prošlehejte všechny tekuté suroviny – kefírové mléko, povidla, olej a rum. K tekuté směsi postupně přimíchávejte sypkou směs, dokud se všechny suroviny nespojí a nevytvoří se hladké těsto.
- Nakonec do těsta přimíchejte pokrájené sušené švestky, těsto vlijte na plech s pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180°C zhruba 40 minut, dokud není perník hotový.
- Vychladlý perník potřete krémem, který vytvoříte vymícháním tvarohu s termizovaným sýrem a doslazením dle vlasní chuti.
- Dobrou chuť♥
VARIACE RECEPTU
- MARMELÁDA – místo povidel můžete použít jakoukoliv jinou marmeládu, kterou máte doma, velmi dobrá je například meruňková nebo višňová. Můžete to i různě namíchat a zbavit se doma zbytků 😀 .
- SUŠENÉ OVOCE – tady platí to samé, co u marmelád – můžete použít jakékoliv. A pokud žádné nemáte po ruce nebo ho prostě jen nemáte rádi, můžete ho i v klidu úplně vynechat.
- OŘECHY – ty jsem zrovna v téhle kombinaci vynechala, ale do perníku se skvěle hodí. Opět můžete použít jakékoliv druhy, které máte rádi nebo i nějakou ořechovou směs. Do těsta je přidejte v poslední fázi se sušeným ovocem.
- CO NA PERNÍK? – zkrátka, ten krém dělat nemusíte. Perník je krásně vláčný i bez něj a pokud nemáte nic vhodného po ruce, nic na něj za každou cenu dávat nemusíte (sní se i tak, nebojte). Jinak můžete perník například potřít marmeládou nebo použít čokoládovou polevu.
A abych vám dokázala, že to přizpůsobení si receptu fakt funguje, dovolila jsem si pro jistotu ještě jednu kombinaci:
MERUŇKOVÁ MARMELÁDA, SUŠENÉ MERUŇKY A SMĚS OŘÍŠKŮ
Napsat komentář