Přiznejte se, jak často v kuchyni používáte celer? Troufám si odhadovat, že moc často to nebude (ale pardon, pokud vás podceňuji 😀 ). Přijde mi totiž, že se jedná celkově o dost opomíjenou zeleninu a většina z nás jí sní zhruba tak pět kostiček měsíčně v hovězím vývaru na rodinném obědě u babičky. No, jestli jezdíte k babičce na oběd častěji než jednou za měsíc nebo si rádi přidáváte, a kostiček tedy sníte měsíčně celých deset, tak se nacházíte, tipuji, nad celkovým průměrem konzumace celeru v dnešní populaci. 😀 A to je co? Škoda! Protože celer je co? Pochutina! 😀
Jakože vážně, celer je pro mě jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny (pere se o přední příčky s opěvovanou dýní z minulého receptu – a to už je co říct). Proto pro mě pořád zůstává velkou záhadou, proč ho lidi cpou tak akorát do polévky. Je to jeho výraznou a specifickou chutí? V tom případě lidi nechápu, protože právě tou si mě celer získal! 😀 Ale kromě téhle jeho zajímavé (a skvělé!) chuti nesmím při jeho chvále vynechat ani na to, jak zdravá bomba se za tímhle nenápadným a poměrně nevzhledným (promiň, celere :D) kusem zeleniny vlastně ukrývá. Opomenu-li jeho známé afrodiziakální účinky – které jsou bezesporu pro mnohé také velkým lákadlem 😀 – vyznačuje se především také svými protizánětlivými a protirakovinnými účinky, působí jako přírodní antibiotikum a obsahuje i velkou řadu vitaminů, minerálů a aminokyselin. Takže si kupte celer a už nemusíte do lékárny. 😀
Přestože mojí nejoblíbenější variantou, jak s celerem naložit, jsou pečené celerové hranolky (povinně vyzkoušet!), tak v tomhle receptu jsem s ním pracovala ve formě pyré. První jsem měla v plánu udělat z něj rizoto, ale protože mi to přišlo moc mainstream, rýži jsem vyměnila za ječné kroupy a hned mám pocit, že jsem o kus originálnější. 😀 Ale hlavně – je to fakt dobrý. Společně s uzeným lososem, se kterým jsem krupeto podávala, se chutě perfektně doplňují a troufám si říct, že je to doopravdy luxus! Luxus s nenápadně propašovanou pořádnou porcí zdravé zeleniny, to chcete! 😀
Tak já vám přeji dobrou chuť a dejte mi vědět, jak na tom jste s celerem vy – doopravdy mě tahle celerová problematika totiž zajímá. 😀 Tak pa, brzy u dalšího receptu! ♥
Recept
INGREDIENCE
na 3 porce:
KRUPETO:
- 1 lžíce másla
- 1 šalotka
- 1 bulva celeru (zhruba 600g)
- 150ml bílého vína
- 100g ječných krup
- zeleninový vývar (300-500ml)
- 3 snítky tymiánu
- 150g ricotty
- sůl
K PODÁVÁNÍ:
- 150g uzeného lososa
- zakysaná smetana
Postup
- Jako první připravte celerové pyré. Celer oloupejte a zhruba 3/4 ho nakrájejte na malé tenké plátky. Dejte je do hrnce s co nejmenším množstvím osolené vody tak, aby byl ale celer zcela ponořen. Přiveďte k varu a pod pokličkou ho duste asi 20 minut, dokud zcela nezměkne. Uvařený celer nechte chvíli zchladnout a poté rozmixujte v mixéru dohladka.
- Ve větším hrnci nechte rozpustit máslo a na něm nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou šalotku. Přidejte k ní zbylou čtvrtinu celeru, kterou nakrájíte na malé kostičky, a společně orestujte. Poté přidejte i propláchnuté kroupy a opět vše společně restujte, alespoň tak 3 minutky.
- Směs podlijte bílým vínem, promíchejte a nechte odpařit, to trvá asi dalších 5 minut. Poté přidejte hotové celerové pyré, snítky tymiánu a vše zalijte 300ml zeleninového vývaru. Dobře promíchejte a nechte vařit pod pokličkou.
- Zhruba každých patnáct minut krupeto zkontrolujte a pokud se tekutina vyvaří, podlijte dalším vývarem. Kroupy se vaří poměrně dlouho, bude to trvat minimálně 45 minut, dokud nezměknou. V průběhu vaření proto ochutnávejte a vařte tak dlouho, dokud se vám kroupy nebudou zdát akorát měkké.
- Do hotového krupeta vmíchejte ricottu a dosolte dle chuti, podávejte s uzeným lososem a případně i zakysanou smetanou. Přeji vám dobrou chuť! ♥
Napsat komentář